No és fàcil ficar tota una GeForce RTX en un portàtil de grandària estàndard, i no obstant això, no fa tant temps que al·lucinàvem pel mer fet de poder jugar a Doom amb una baluerna que pràcticament era una maleta.

Arribar fins aquí ha costat no poc esforç, però no et portis a enganys: no tots els laptops extrafins posseeixen sistemes de ventilació remotament comparables. Perquè hi ha diferències, i algunes realment serioses.

Les necessitats tècniques d’equips d’alt rendiment com l’HP OMEN 15 fan necessari l’ús de solucions innovadores, més encara radicals, i és que aquestes toveres gairebé aeronàutiques que presideixen els millors portàtils gaming no estan aquí només per raons estètiques.

Vegem doncs quins factors intervenen en la refrigeració d’un portàtil modern.

No és el mateix coure que alumini (ni tots els ventiladors són iguals)

El primer és el primer. També el més obvi. No és el mateix refrigerar un equip prou fi com per a portar-lo en la motxilla sense cansar-te l’esquena que refredar una mola amb diversos litres de capacitat interna i espai per a instal·lar radiadors de gran capacitat. I no obstant això, tots dos equips han de brindar un rendiment capaç de treure 60 FPS als jocs més potents amb un gran nivell de detall. Tot un drama per als enginyers.

Donades les exigències, ordinadors portàtils gaming com l’HP OMEN 15 són màquines tècnicament innovadores. En lloc de limitar-se a utilitzar un ventilador econòmic per a canalitzar-li calor de la CPU a l’exterior a través d’una reixeta que altres equips fins i tot situen en posicions fàcilment obstruíbles, integren solucions de refrigeració completes.

Dissipadors, heatpipes i ventiladors són un únic mòdul amb una missió molt concreta: refredar un maquinari que fondria un portàtil convencional. Literalment.

L’HP OMEN 15 és un bon exemple. La calor generada per la CPU i la GPU es deriva des d’un petit però eficient dissipador a un conjunt de heatpipes. D’aquí passen a dos ventiladors fins però amb pales molt amples, amb una aerodinàmica estudiada per ordinador per a afavorir el flux d’aire.

Ja que els ordinadors portàtils no compten amb l’espai suficient per a instal·lar sistemes d’aïllament acústic, gran part del treball de dissipació és passiu. La transmissió de la calor està estudiada amb toleràncies de dècimes de grau centígrad, mentre que els ventiladors utilitzen rodaments hidrodinàmics.

Aquest tipus de coixinets utilitzen oli entre dos segells hermètics i en general s’utilitzen en les targetes gràfiques dels equips de sobretaula, perquè et facis a la idea de la seva eficiència.

Si hem de parlar de materials, l’HP OMEN 15, com la resta dels equips gaming de OMEN, utilitza heatpipes de coure. Per què és important aquest detall? Doncs perquè hi ha una diferència brutal entre els sistemes de dissipació de coure i els d’alumini. El coure és molt, molt més car que l’alumini, que té un cost irrisori, i a més requereix uns processos metal·lúrgics més complexos. Per contra, la seva conductivitat tèrmica és entre un 50% i un 100% superior a la del coure.

L’ús de components de dissipació de coure tenen un impacte econòmic en els portàtils d’alt rendiment. També que durin més malgrat els seus dissenys ultrafins, ja que és possible fabricar dissipadors que ocupen aproximadament la meitat que els seus equivalents d’alumini. I en un portàtil, cada mil·límetre compta.

Més potència, mínim espai: la filosofia Max-Q

D’altra banda, recentment ha aparegut una nova tecnologia propietària anomenada Max-Q. Signada per Nvidia, els portàtils Max-Q empren sistemes de ventilació i unitats gràfiques especials per a mantenir un rendiment elevat amb la màxima eficiència. D’aquesta forma es redueix la necessitat d’integrar un maquinari de dissipació excessivament voluminós.

Perquè un equip sigui homologat per Nvidia com Max-Q ha de complir una sèrie de requisits en matèria de pes, rendiment i capacitat de refrigeració. Aquest no és un segell que s’estampi a la lleugera, i només es reserva per a equips lleugers però amb tota la potència brindada per targetes gràfiques tan capaces com la GTX 1070 de l’HP OMEN 15.

A més d’utilitzar un maquinari de ventilació més exigent, els equips Max-Q es beneficien d’un programari específic. Concretament, la targeta gràfica és capaç d’ajustar el seu rendiment utilitzant modificacions instantànies en el voltatge intern, gairebé com si es tractés d’un undervolting intel·ligent per a rebre menys energia quan no és necessari. I a menys energia, més reduïts seran els requisits de dissipació.

El teu portàtil és un T-1000: arriba la refrigeració per metall líquid.
Amb tot, l’autèntica revolució en la refrigeració per a ordinadors portàtils està encara per arribar. Ho farà de la mà del fascinant HP OMEN X 2S, que advoca per la nova tecnologia de metall líquid en lloc de la típica pasta tèrmica. Fins ara només utilitzat de forma molt puntual, el metall tècnic promet posar potes enlaire el segment dels portàtils gaming.

El metall líquid és un compost, generalment un aliatge de gal·li, que es caracteritza per una conductivitat tèrmica molt elevada i unes propietats molt interessants. A temperatura ambient el seu estat és fluid o com a mínim presenta una certa viscositat, d’aquí el seu nom, i en rebre la calor de la CPU o el transmet immediatament al sistema de dissipació.

L’ús de metall líquid és una opció només disponible en equips especialment sofisticats, i és que aquest material no és fàcil de manejar. D’entrada, pot interactuar amb el coure, degradant els components en contacte directe en crear irregularitats en la seva superfície que poden arruïnar la seva capacitat de dissipació.

A més, el metall líquid és conductor de l’electricitat. Per això la seva aplicació ha de realitzar-se de forma molt acurada.

Així les coses, el metall líquid és una opció sol a l’abast de bèsties com l’HP OMEN X 2S. Gràcies a l’ús d’aquesta tecnologia es pot obtenir una millora de rendiment en el frame rate de Apex Legends fins al 28%, ja que l’equip aconsegueix evacuar la calor dels seus components als elements de dissipació de forma molt més ràpida. I a menys calor, més limitat serà el throttling, la reducció de rendiment que s’introdueix en el maquinari per a mantenir l’estabilitat del sistema.

Ara com ara l’HP OMEN X 2S és un dels primers equips portàtils a fer ús del metall líquid, però més endavant veurem altres equips OMEN by HP amb característiques i prestacions d’autèntic Terminator. Una prova més que OMEN i el segment gaming continuen abanderant les innovacions tecnològiques en tots els segments.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *